Wednesday, November 22, 2017

Class 12 - Biology - Human Reproduction System - Very Short Questions and Answers (#cbseNotes)(#eduvictors)

Human Reproduction System - Very Short Questions and Answers

Class 12 - Biology - Human Reproduction System - Very Short Questions and Answers (#cbseNotes)(#eduvictors)

Q1: Define menarche.

Answer:  A female's first menstrual period. It is marked by the maturation of ovaries.


Q2: Which female reproductive system that regulates the condition of the endometrium?

Answer: progesterone.


Q3: What is amenorrhea?

Answer: It is failure to menstruate.


Q4: What is erythroblastosis?

Answer: It is a disease that occurs when the infant’s blood and the mother’s blood are incompatible. It is due to RH factor incompatibility.




Q5: Define menopause.

Answer: It is the end of menstruation caused by the cessation of ovulation cycle. It represents the end of a woman’s reproductive life usually occurs between age of 45 to 55.


Q6: Name the condition related to low sperm count.

Answer: Oligospermia


Q7: Name the glands which which form the bulk of semen.

Answer: Seminal vesicles.


Q8: Name the devices placed in the uterus prevents pregnancy.

Answer: Intrauterine devices.


Q9: What is Levonorgestrel?

Answer: Levonorgestrel is a synthetic progestogene that is used as a form of contraception in women.

No comments:

Post a Comment